info reinigingsmiddelen met bacteriën en/of enzymen

Sommige was- en reinigingsmiddelen bevatten naast de wasactieve stoffen ook bacteriën en/of enzymen. De wasactieve stoffen nemen in eerste instantie de vervuiling weg, waarna de bacteriën de resterende organische vervuiling aanpakken: de door bacteriën gevormde enzymen breken dan eiwithoudende vlekken als melk, bloed en ei af. Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking.

Schoonmaakmiddelen die bacteriën en/of enzymen bevatten, worden microbiologische reinigingsmiddelen genoemd.

 

Milieu-impact

Indien er enzymen of bacteriën aan een schoonmaakmiddel worden toegevoegd, kan het aandeel was- en oppervlakteactieve stoffen worden beperkt, wat ook het leefmilieu ten goede komt. Er moet echter op worden gelet dat het om natuurlijke bacteriën en enzymen gaat.

 

Hoe werken microbiologische reinigingsmiddelen?

Vrijwel overal in de natuur komen bacteriën voor die van hun omgeving leven door stoffen in die omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die door bacteriën worden geproduceerd. Deze enzymen zijn eiwitten die optreden als katalysator, dat wil zeggen dat ze bepaalde chemische reacties bevorderen. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt. Is er meer vuil dan maken de bacteriën meer enzymen.

 

Soorten enzymen

Ieder enzym werkt slechts op een bepaalde categorie stoffen. Microbiologische reinigingsproducten bevatten derhalve meestal een mengsel van verschillende bacteriën om zoveel mogelijk soorten vuil aan te kunnen. Bekende voorbeelden die in reinigingsmiddelen worden gebruikt zijn:

  • proteasen breken eiwitten af
  • amylasen breken zetmeel en koolhydraten af
  • lipasen breken vetten af
  • cellulasen breken celstoffen af
  • ureasen breken urine af

In het algemeen komen de gebruikte bacteriën ruim in de natuur voor. Ze zijn dus niet nadelig voor het milieu

 

Enzymen of bacteriën?

Overigens moet er een onderscheid worden gemaakt tussen middelen met bacteriën en middelen met enzymen. Schoonmaakmiddelen met bacteriën bevatten geen enzymen. Deze worden pas door de bacteriën aangemaakt als er een voedingsbodem is. Een voordeel hiervan is dat altijd de juiste enzymen worden aangemaakt en in de nodige hoeveelheid. Een nadeel kan zijn dat enzymen maar een deel van het vuil aanpakken, precies omdat ze specifiek zijn en de concentratie niet optimaal is.

De microbiologische reinigingsproducten bevatten niet de eigenlijke bacteriën, maar hun sporen, dat wil zeggen de stabiele vorm waarin de bacterie zich terugtrekt onder ongunstige leefomstandigheden. Deze sporen moeten eerst ontkiemen voordat de bacteriën in grote aantallen merkbaar actief worden. Het duurt enige uren voordat de kiemvorming compleet is en het kan dagen duren voordat de bacteriële activiteit op het gewenste peil is. Vaak worden dan ook al extra enzymen toegevoegd zodat de reinigingsmiddelen direct werkzaam zijn.

 

Voorwaarden voor goede werking

Het biologisch afbraakproces door levende micro-organismen is afhankelijk van een aantal noodzakelijke omstandigheden. De volgende ingrediënten moeten beschikbaar zijn:

  • voedingsbron
  • bacteriën en enzymen
  • zuurstof
  • vochtigheid (water)
  • temperatuur (bij hogere temperatuur is er een grotere bacteriële activiteit).

Bacteriën blijven doorwerken, mits de omstandigheden gunstig zijn: voedsel, temperatuur en zuurgraad moeten binnen een bepaalde marge vallen, anders werken de bacteriën niet optimaal of sterven ze zelfs af. In de praktijk zullen de bacteriën vaak na gedane arbeid afsterven. Het reinigingsmiddel moet dus steeds opnieuw worden aangebracht.

 

Veiligheid

Bij microbiologische producten zijn er op verschillende niveau`s risico`s mogelijk: met betrekking tot de bacteriën, tot de enzymen of tot de afbraakproducten. Om de risico`s te beperken dienen in microbiologische reinigingsmiddelen uitsluitend bacteriestammen te worden gebruikt die bekend staan als onschadelijk voor gezonde mensen (niet-pathogene bacteriën). Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze enzymen en ontwikkelen huidaandoeningen. Vermelding van de productsamenstelling op de verpakking en testen van het product in een erkend laboratorium zijn noodzakelijk.

 

Waar microbiologische reinigingsmiddelen inzetten?

Gezien de mogelijke risico`s ligt gebruik van microbiologische reinigingsmiddelen in de gezondheidszorg minder voor de hand. Ook in de voedingsmiddelenindustrie is het gebruik af te raden, daar besmetting van voedselproducten met microbiologische producten kan leiden tot een sneller bederf van voedselproducten.

 

Genetisch gemanipuleerde enzymen

Om aan grote hoeveelheden enzymen te komen, worden de bacteriën vaak genetisch gemanipuleerd. Genetische manipulatie zorgt er ook voor dat de enzymen niet hun werking verliezen in de hete omstandigheden zoals in de wasmachine. Door de enzymen genetisch te manipuleren, kan er op lagere temperaturen schoon kan worden gewassen, wat energie bespaart.

Het uithoudingsvermogen van enzymen zou echter ook nadelen hebben, wanneer de enzymen in aanraking komen met de huid. Door een langer durende blootstelling kunnen mensen die er gevoelig voor zijn meer last hebben. Genetische manipulatie van bacteriën brengt ook risico`s mee voor wanneer deze bacteriën bijvoorbeeld uit laboratoria ontsnappen en vrij in het milieu terecht komen.

Ook het Europees Milieukeurmerk legt eisen op aan enzymen in schoonmaakmiddelen: ze " moeten vrij zijn van productieorganismen. Bij enzymen van genetisch gemodificeerde organismen, moet een risico-inventarisatie worden uitgevoerd ".

bron: milieukoopwijzer.

 

© 2009 - 2019 Ecologische Reiniging | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel